Letní lezecké soustředění – Slnečné skály

napsal:

Slneční skaly 2023

   Letošní prázdniny jsme tradičně zahájili lezeckým táborem, tentokrát na Slnečných skalách na Slovensku nedaleko Žiliny. Jak název skal napovídá, bylo po celý týden teplé a slunečné počasí, zastihly nás jen dvě krátké bouřky.

Většinu dní jsme strávili lezením. Skály byly kousek od kempu, a tak se k nim dalo pohodlně dojít v cuklích. Postupně jsme navštívili Hornou slnečnou stenu, Hadiu vežu, Blanku, Lietačky, Zbojnickou vežu a Porubské steny. Všude na nás čekaly jak snadné, tak i náročnější cesty.

Když bylo zapotřebí dát si od lezení pauzu, zaplnili jsme volný čas turistikou. V úterý 4. července jsme se vypravili do Rajeckých Teplic. Trasa měřila okolo osmnácti kilometrů a kvůli vedru a prudkým kopcům byla pro většinu z nás dost vyčerpávající. U zmrzlinového stánku však všichni nabrali nové síly a zpět do kempu jsme dorazili v dobré náladě.

Ve čtvrtek 6. července jsme se, kvůli bouřce předchozí večer, na skály nedostali. Proto jsme uskutečnili další turistický výlet, tentokrát do nedalekých Súľovských skal. Cestou na nás čekala zřícenina hradu, kopce, žebříky a spousta krásných výhledů, a i přes to, že jsme na skály nemohli vylézt, výlet jsme si užili.

A to jsme ještě nevěděli, že nás večer čeká bojovka. Byli jsme rozděleni do pěti dvojic, ve kterých jsme plnili úkoly, např. uzlování, prusíkování, práce s buzolou a dalekohledem, střílení z praku a chůze po slacklině.  Po splnění všech úkolů jsme ze slov získaných na jednotlivých stanovištích poskládali větu, která nám prozradila polohu pokladu. Celkově se tábor velmi vydařil. Všichni jsme přijeli domů unavení, ale se spoustou nových zážitků a zkušeností. Už se moc těšíme na příští rok. 😊